Brief van aanbevelingen

Paspoorten voor de bouw vormen een onmisbare schakel in het dichterbij brengen van een circulaire bouweconomie. De leidraad 3.0 omschrijft een kwalitatief goed paspoort en geeft advies hoe de data op te slaan en te ontsluiten. Onderschrijf jij die ook?

Echter, het actieteam heeft geconstateerd dat het maken van goede paspoorten alleen niet genoeg is. Vandaar dat wij een aantal aanbevelingen doen om ervoor te zorgen dat deze paspoorten daadwerkelijk bijdragen aan die circulaire bouweconomie.

Aanbevelingen voor het verbeteren van de kwaliteit van de paspoorten

Zorg dat gegevens over de gehele keten goed uitgewisseld kunnen worden

 • Breng relevante overheidsinitiatieven m.b.t. digitalisering van de gebouwde omgeving in lijn met leidraad 3.0. Zorg ervoor dat de manier van werken, wijze van noteren, informatie opslaan, ontsluiten en delen eraan bijdraagt dat informatie snel en makkelijk ontsloten kan worden. Geen paspoorten zonder centrale (digitale) afspraken en beheer van die afspraken, zie bijvoorbeeld de Materialenexpeditie 2.0.
 • Sluit eenduidig aan op BIM en de ILS-O&E. 

Zorg dat stimulerende standaarden in lijn blijven met paspoorten 

 • Monitor of nieuwe standaarden zoals Het Nieuwe Normaal gebruik maken van paspoorten.
 • Maak paspoorten onderdeel van een set van informatie die circulair bouwen bevordert en stimuleert. 

Aanbevelingen voor het beter toepassen van paspoorten 

Beken kleur: een paspoort is pas een paspoort als deze conform de leidraad 3.0 is opgesteld 

 • Overheid: beken publiekelijk kleur en pas de leidraad 3.0 toe in alle eigen projecten.
 • Opdrachtgevers: verwijzen bij uitvragen en tenders standaard naar de leidraad en eisen bij oplevering een paspoort.
 • Transitieteam: neem paspoorten op als vaste waarde in de opzet van het Basiskamp CBE.
 • Bouwers, aannemers & toeleveranciers: pas de leidraad 3.0 toe op het eigen proces, in de gehele keten, in lijn met de vraag van opdrachtgevers
 • Paspoortbouwers: zorg dat er materiaal-, en productdatabases aangehaakt worden. Richt je tool in zodat deze aansluit bij de leidraad 3.0.
 • NMD: zorg ervoor dat de kaarten en EPD’s aansluiten op productpaspoorten. En zorg dat de longlist aangevuld wordt zodat er weer makkelijker kaarten voor de NMD gemaakt gaan worden.

Pas paspoorten zo breed mogelijk toe

 • Zorg ervoor dat de waardepropositie zo vroeg mogelijk onderdeel wordt van het paspoort. Idealiter vanaf de ontwerpfase waar veel informatie al voorhanden is, of anders in ieder geval vanaf de oplevering.
 • Benut het voordeel tijdens de gebruiksfase. Zorg er dus voor dat assetmanagement beschikt over de juiste data en dat de systemen daarop ingericht zijn. Hierdoor zien de gebruikers de voordelen en zijn ze in staat deze te benutten.
 • Zorg voor ontsluiting van de gegevens. Zonder ontsluiting geen benutting.

Geef feedback vanuit toepassing van de leidraad in de praktijk 

 • Ga aan de slag met de huidige leidraad. Laat mensen oefenen met de online tool en het verzamelen van informatie. Gebruikers zijn essentieel voor het succes. Hoe meer er getest wordt hoe beter we weten wat er anders moet. Deze feedback moet actief opgehaald worden, met als doel om zo snel als mogelijk verbeteringen te implementeren.

Onderschrijven

Op dit moment hebben ... mensen de brief onderscheven.

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Vragen? Neem contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 015-2690391 (NEN).