Over Platform CB’23

Platform CB’23 wil bouw-breed partijen met circulaire ambities met elkaar verbinden, zowel in de GWW-sector als in de woning- en utiliteitsbouw. Het streven is om vóór 2023 nationale, bouwsector-brede afspraken op te stellen over circulair bouwen. Rijkswaterstaat en Rijksvastgoedbedrijf geven samen met De Bouwcampus en NEN invulling aan dit initiatief.

Waarom Platform CB’23?

Ons grondstoffengebruik moet enorm teruggedrongen worden. In 2023 wil de overheid daarom 100% circulair uitvragen. Voor de bouw betekent dit onder andere hoogwaardiger hergebruik van materialen, een andere aanpak in ontwerpen, produceren, bouwen en beheren van bouwwerken en een andere manier van samenwerken. Het bouwproces moet in haar totaliteit hervormd worden. Alleen door de krachten te bundelen kunnen we de transitie naar een circulaire bouweconomie werkelijk realiseren! Daarom verbindt Platform CB’23 bouw-breed alle initiatieven, pilots en kennis rondom circulair bouwen met elkaar.

Voor wie?

Platform CB’23 verbindt alle schakels van de circulaire bouwketen, zowel binnen de GWW-sector als de woning- en utiliteitsbouw: van producent tot sloper, van opdrachtgever tot uitvoerder en van grote aannemer en MKB-er tot start-ups. Het maakt niet uit of iemand al jarenlang aan het pionieren is of net pas begonnen is om stappen naar circulair bouwen te zetten. Alle invalshoeken zijn relevant! Ook financierders, ICT-ers, intermediairs, studenten, wetenschappers en beleidsmakers leveren een waardevolle bijdrage. 

Doelstelling

CB’23 staat voor: Circulair Bouwen in 2023. Het platform heeft een horizon van vijf jaar: van 2018 tot 2023. Kort genoeg om druk op de ketel te zetten en lang genoeg om tot concrete resultaten en afspraken te komen. Het platform draagt bij aan de transitie naar een circulaire bouwsector door zich te richten op:

 • Het opbouwen en delen van kennis
 • Het inventariseren en agenderen van belemmeringen
 • Het opstellen van bouwsector brede afspraken

Oftewel: co-creëren, construeren en concluderen. Het beoogde resultaat is een gezamenlijke route naar circulaire afspraken.

Werkwijze

Het uitgangspunt van Platform CB’23 is dat er transparant gewerkt wordt aan uitdagingen die de deelnemers samen kiezen en oppakken. Het platform is gericht op actie, versnelling en opschaling met een zo breed en relevant mogelijk draagvlak uit de sector. Het bouwt voort op bestaande kennis en ervaringen, in samenwerking met relevante circulaire initiatieven.

Actieteams gaan aan de slag met:

 1. Afspraken
 2. Praktijkexperimenten
 3. Ketentrajecten
 4. Kennisdelen en -ontwikkelen

Een platformbureau, bestaande uit De Bouwcampus en NEN, verbindt alle activiteiten met elkaar en zorgt ervoor dat kennis onderling gedeeld wordt. Daarnaast inventariseert zij bredere behoeftes op het gebied van circulair bouwen. Platform CB’23 organiseert vervolgens zelf nieuwe activiteiten of zorgt ervoor dat een andere partij een bepaalde behoefte oppakt.

Stippel samen met Platform CB’23 de route uit naar circulaire afspraken in de bouw!

 • Peter Struik
 • Harold Pauwels
 • Laurens Schrijnen
 • Peter Struik

  Hoofdingenieur-directeur Duurzaamheid en Leefomgeving
  Rijkswaterstaat

  “De Circulaire Economie zal de bouwwereld op z’n kop zetten! Platform CB’23 moet onze sector helpen om deze transitie te maken!”

 • Harold Pauwels

  Business Unit Manager Standards
  NEN

  “De transitie naar Circulair Bouwen is gebaat bij marktacceptatie, opschaling van en vertrouwen in nieuwe producten en werkwijzen. De afspraken die bij Platform CB’23 gemaakt worden, als stap naar een eenduidige, nationale aanpak, dragen bij aan de hoognodige versnelling. Ons doel is: Circulair Bouwen – De nieuwe norm.”

 • Laurens Schrijnen

  Directeur
  De Bouwcampus

  “Circulair bouwen betekent een verandering van werkwijze voor de gehele waardeketen. De Bouwcampus helpt partijen in de waardeketen via co-creatiesessies nieuwe oplossingsrichtingen te ontwikkelen die door heel de bouwsector toegepast kunnen worden.”

Vragen? Neem contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 015 20 26 070 (De Bouwcampus).

Initiatiefnemers

Platformbureau