Updates

Platform CB'23 is transparant en beoogt draagvlak binnen de hele bouwsector, Alle afspraken en visiedocumenten die tot stand komen, worden daarom op deze website geplaatst. Een keer per jaar presenteren de actieteams hun resultaten aan deelnemers en geïnteresseerden. Neem actief deel in een actieteam en oefen invloed uit op de route naar circulair bouwen! 

10/09/'20 INSCHRIJVING ACTIETEAMS 2020/2021 GEOPEND!

Na een inventarisatie in de markt heeft Platform CB’23 twee nieuwe onderwerpen uitgekozen waarvoor sectorbreed behoefte is aan afspraken: Circulair Inkopen en Circulair Ontwerpen. Van oktober 2020 t/m juni 2021 gaan twee actieteams daarmee aan de slag. In het werk van de nieuwe actieteams zullen de eerdere leidraden van Platform CB’23 en reeds bestaande handreikingen van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie e.a. verweven worden. Met de nieuwe leidraden die opgeleverd worden in juli 2021 zet de bouwsector een volgende stap naar een meer circulaire bouw.

AANMELDEN

11/08/'20 PLATFORM CB'23 GAAT DOOR!

Ook in 2020-2021 willen we bijdragen aan een meer circulaire bouwsector, o.a. door twee nieuwe actieteams op te zetten. Deze teams vallen of staan ​​met gemotiveerde deelnemers die gezamenlijk de route naar circulair bouwen uitstippelen. Je helpt de bouwsector door jouw kennis en ervaring te delen. Jouw organisatie staat aan de basis van de afspraken die gemaakt worden over circulair bouwen, je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Doe mee en noteer 10 september in je agenda als de inschrijving geopend wordt!


17/07/'20 INTERVIEWS MET VOORZITTERS ACTIETEAMS

De Circulaire Bouweconomie heeft interviews afgenomen met de voorzitters van de actieteams Meten van circulariteit, Mantijn van Leeuwen, en van Paspoorten voor de bouw, Wouter van Twillert. Lees hier over de totstandkoming van en de aanbevelingen uit de Leidraden 2.0.:

02/07/'20 LEIDRADEN 2.0 GEPRESENTEERD

Op donderdag 2 juli zijn de Leidraden 2.0 van de actieteams Meten van circulariteit en Paspoorten voor de bouw gepresenteerd. Tijdens een webinar in de ochtend werden de leidraden symbolisch overhandigd aan Edwin van der Wel, voorzitter van de Regieraad van Platform CB'23. Boukje van Reijn, vanaf de start betrokken bij Platform CB'23 vanuit NEN, interviewde Mantijn van Leeuwen, voorzitter van het actieteam Meten van Circulariteit, en Wouter van Twillert, voorzitter van actieteam Paspoorten voor de bouw. Het was hard werken voor de actieteams om de Leidraden 2.0 op tijd gereed te krijgen, maar we mogen trots zijn op het resultaat!

Download hier de Leidraden 2.0

Kijk hier het webinar terug


16/06/'20 AANMELDEN ONLINE EVENT DONDERDAG 2 JULI

Donderdag 2 juli viert PlatformCB’23 online dat de Leidraden 2.0 gereed zijn van de actieteams. In de ochtend wordt een webinar georganiseerd met drie onderdelen. Na een feestelijke lancering worden achtereenvolgens de leidraden Meten van circulariteit en Paspoorten voor de bouw toegelicht: hoe is de leidraad tot stand gekomen en wat staat er precies in? Je kunt zelf bepalen op welk moment je inlogt voor het webinar. In de middag zijn er verdiepende sessies op beide onderwerpen.

Info en aanmelden


20/05/'20 INTERESSEPEILING 2 JULI ONLINE EVENT IN GESPREK OVER DE LEIDRADEN 2.0

De actieteams Paspoorten voor de bouw en Meten van circulariteit van Platform CB'23 hebben sinds oktober hard gewerkt aan 2.0 versies van leidraden voor circulair bouwen. Graag nodigen wij jou uit om op donderdag 2 juli online met ons te vieren dat de 2.0 versies zijn afgerond en om in gesprek te gaan over deze werkafspraken. Wat staat er precies in de leidraden? Welke keuzes hebben de actieteams gemaakt om tot Leidraad 2.0 te komen? Hoe kun je de leidraden in je eigen praktijk toepassen?

Klik hier voor meer informatie en geef je interesses door


24/03/'20 Consultatieperiode conceptleidraden

Door de brede sectorvertegenwoordiging van deelnemers aan de actieteams van Platform CB’23 is er al een breed draagvlak voor de leidraden die worden geschreven. Om het draagvlak te vergroten, is er een openbare consultatieperiode zodat alle betrokkenen bij circulair bouwen de mogelijkheid hebben om input te geven voor de leidraden 2.0.

Belanghebbenden kunnen hun commentaar op de leidraad ‘Meten van circulariteit’ insturen in de periode van 24 maart tot en met 14 april 2020. Voor de leidraad ‘Paspoorten voor de bouw’ kan dit in de periode van 2 april tot en met 23 april 2020.

Klik hier voor meer informatie.

03/02/'20 Oproep: experts gezocht voor werkgroepen Platform CB'23

De actieteams van Platform CB’23 zijn goed op weg om Leidraden 2.0 te ontwikkelen voor Paspoorten in de bouw en het Meten van circulariteit. Het is niet meer mogelijk om in een actieteam deel te nemen, maar twee werkgroepen kunnen de inbreng van extra experts goed gebruiken. Ben jij de expert die meehelpt om de route naar circulair bouwen uit te stippelen?

• De werkgroep Datamanagement van actieteam Paspoorten voor de bouw zoekt iemand met verstand van BIM, datastrategieën, blockchain, of van een ander relevant proces of onderwerp met betrekking tot datamanagement. Meer informatie via Nan van Oldenbeek (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

• De werkgroep Adaptief vermogen van actieteam Meten van circulariteit zoekt een GWW/Infra specialist met expertise op het gebied van aanpasbaar bouwen. Meer informatie via Suzanne Dietz (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

07/01/'20 Extra subsidies circulaire economie

Ga jij circulair aan de slag en zorg je voor CO2-reductie? In 2020 kun je een groot deel van je investering terugkrijgen! Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Al in 2030 willen we 50% minder primaire grondstoffen gebruiken (mineralen, metalen en fossiel). Om deze transitie te versnellen heeft het Rijk extra geld beschikbaar gesteld voor circulaire projecten die in 2020 tot CO2-reductie leiden. Het is hierdoor nog nooit zo voordelig geweest om te investeren in circulaire oplossingen. In 2020 is er extra subsidie beschikbaar voor innovaties die de circulaire economie laten draaien. Klik hier voor meer informatie.

07/10/'19 Start van twee actieteams

De actieteams 'Paspoorten in de bouw' en 'Meten van circulariteit' zijn weer van start gegaan! De verslagen van de bijeenkomsten zijn op de actiepagina's te vinden. 

4/7/'19 Resultaten actieteams gepresenteerd

De eerste mijlpaal van Platform CB’23 is bereikt! Een jaar na de start van het platform heeft een brede vertegenwoordiging uit de bouwsector de eerste werkafspraken opgesteld voor circulair bouwen. Op donderdagochtend 4 juli presenteerden de actieteams Framework Circulair Bouwen, Paspoorten voor de Bouw en Meten van Circulariteit hun resultaten in het LEF future center. 

Lees hier het verslag van de bijeenkomst van 4 juli en download hier de opgestelde documenten.

9/4/'19 Conceptleidraden gepresenteerd

Op 9 april presenteerden de drie actieteams de conceptleidraden, de zogenoemde 80%-versie. Dit gebeurde op Building Holland in samenwerking met én op het podium van Cirkelstad tijdens het tijdsblok ‘Nationale circulaire werkafspraken’. Dit was tevens de aftrap van de zogenoemde ‘openbare consultatieperiode’. Tijdens deze periode t/m 10 mei kon input worden geleverd op de conceptleidraden en konden de actieteamdeelnemers peilen of de leidraden voldoende handvatten geven. 

3/7/'18 Startbijeenkomst

Op 3 juli is de aftrap gegeven voor drie actieteams voor het maken van Afspraken over circulair bouwen: Framework circulair bouwen, Paspoorten in de bouw en Meten van circulariteit. Daarnaast is als actieteam ‘Kennisdelen – en ontwikkelen’ het Leernetwerk Bouw & GWW van start gegaan, mede-georganiseerd door Rijkswaterstaat en PIANOo. Vertegenwoordigers van (semi)overheden deelden in het leernetwerk kennis uit de praktijk met elkaar en leerden samen over circulair en klimaatneutraal inkopen in de bouw en GWW.  

Bekijk hier het verslag van de startbijeenkomst.

Neem deel aan activiteiten van Platform CB’23 en geef vorm aan de route naar circulair bouwen!

Doorlopende activiteiten

Om te bepalen welke nieuwe activiteiten Platform CB’23 kan ondernemen, worden doorlopend behoeftes in relatie tot circulair bouwen geïnventariseerd. Het begrip ‘behoeftes’ omvat onder andere:

  • Het oplossen van belemmeringen in bestaande systemen bij het uitvoeren van circulaire praktijken
  • Het toegankelijk maken van kennis uit (bijvoorbeeld) best practices die onvoldoende verspreid raakt
  • Het aanpakken van ontbrekende afstemming in de keten

Wil je een bepaalde behoefte voorleggen? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Houd deze pagina in de gaten voor toekomstige activiteiten van Platform CB’23.

Vragen? Neem contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 015 20 26 070 (De Bouwcampus).